Stay Connected:

Ondanks de warme start van dit jaar begint de astronomische lente officieel pas op 20 maart, om precies te zijn om 22.58 uur. Hoog tijd dus om uw huis van binnen en buiten klaar te maken voor de lente.

Met onze tips komt u al een heel eind!

De ramen en deuren kunnen weer wijd open en het is hoog tijd om uw huis een flinke opfrisbeurt te geven. Al was de herfst niet al te nat en de winter niet al te streng. Toch is het verstandig om uw dak en dakgoten in het voorjaar te controleren op beschadigingen. De winterse weersinvloeden kunnen immers hun sporen nalaten. Inspecteer daarom ook het metsel- en voegwerk op scheuren of gaten. Ongedierte zoekt in de winter de warmte op en kan via deze scheuren binnenkomen. Uw woning kan ook nog eens vochtig worden door deze scheuren en gaten. En dan heeft u een probleem!

Lentegeur opsnuiven

In de winter moeten de ramen en deuren vaak dicht blijven om warmteverlies in huis te voorkomen. U stookt immers niet voor de buren. Maar zodra de lente begint is het hoog tijd om alles weer te openen. Een goede ventilatie is erg belangrijk voor de staat van uw woning. Zorg dat u tijdens de lenteschoonmaak niet alleen de ventilatieroosters schoonmaakt en open zet, maar ook zoveel mogelijk ramen opent. Het opsnuiven van de lentegeuren geeft u bovendien nieuwe energie.

Schilderwerk

De grote temperatuurswisselingen binnen en buiten hebben grote invloed op uw kozijnen en het schilderwerk. Grote kans dat uw houten kozijnen en deuren na de winter een nieuwe verflaag kunnen gebruiken. Loop tijdens uw voorjaarscheck ook de kozijnen en de kitvoegen van de beglazing na op scheurtjes. Binnendringend regenwater is funest voor kozijnen of dubbelglas.

Muren witten

De voorjaarsschoonmaak is ook een mooie gelegenheid om de muren van uw woonkamer opnieuw te verven. Een keer in de paar jaar moet u eraan geloven. Schuif eens met stoelen, tafel, schilderijen, boekenkast, dressoir en staande lampen. Of experimenteer met een nieuw plek voor uw bank. Voordat u het weet ondergaat uw woonkamer een complete metamorfose.

Na al het schoonmaakwerk binnen is tot slot uw balkon of tuin aan de beurt. Snoei eerst uw bomen of struiken en schoffel het onkruid uit de borders. Zodra uw tuin helemaal ‘schoon’ is, kan het opbouwende werk beginnen. Vul uw bloembakken of – potten met vrolijke en kleurrijke lentebloemen. Heeft u geen inspiratie, ga dan eerst langs een tuincentrum in uw buurt. Daarna kan het grote genieten beginnen.