Stay Connected:

Voor veel zzp’ers, freelancers en mkb-ondernemers is het pensioen een ver van mijn bedshow. Na uw pensionering moet u dan rondkomen met alleen een AOW-uitkering. Terwijl u op een fiscaal aantrekkelijke manier ook pensioen kunt opbouwen.

Wilt u weten hoe?

Veel zzp’ers, freelancers en mkb-ondernemers hebben hun handen vol aan de dagelijkse zakelijke beslommeringen en de groei van hun onderneming. Aandacht voor het pensioen is er niet of nauwelijks. Na een financieel succesvol jaar wordt hoogstens een deel van de winst gebruikt om extra af te lossen op de hypotheek.

Fiscaal aantrekkelijk

Toch verdient het pensioen een hogere plek op de prioriteitenlijst van een ondernemer. De onbekendheid met de mogelijkheden om een pensioen op te bouwen speelt daar zeker een rol bij. Zo is er bijvoorbeeld de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling die het leven na uw pensionering financieel een stuk aangenamer kan maken.

Pensioentekort

Van de Belastingdienst mag namelijk per kalenderjaar een maximaal bedrag op uw pensioenrekening worden gestort. Dit is de jaarruimte. Hoe groot die ruimte is hangt af van uw belastbaar inkomen en het pensioentekort in het voorafgaande jaar.

Aftrekbaar

Deze jaarruimte kunt u gebruiken om een bedrag in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening te storten. Het ingelegde bedrag is aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Pas als uw bank of verzekeraar na uw pensioendatum gaat uitkeren betaalt u belasting.

Na uw pensionering valt u doorgaans in een lagere belastingschijf, dus heeft u opnieuw een voordeel. De Belastingdienst ziet uw opgebouwde saldo niet als vermogen, daardoor hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen. 

Geld opzijzetten voor later is maatwerk. Het hangt af van uw toekomstwensen en persoonlijke situatie. Goed advies is daarbij belangrijk en dat geven we u graag.